Uniek in Nederland: onze Polderwaterbaan!

Aquatraining in de polder

Onze polderwaterbaan is een volwaardige trainingsfaciliteit voor paarden. Middenin de polder en puur natuur. We hebben de baan helemaal zelf ontwikkeld en daar zijn we best trots op!

Training in de waterbaan is een vorm van krachttraining. Door de waterhoogte van ongeveer 40 cm leert een paard specifieke spiergroepen beter te gebruiken. Maar we gebruiken de polderwaterbaan ook voor conditietraining, cooling down na inspanning en watervrij maken. En vooral voor wat de paarden écht leuk vinden: afwisseling in de training, variatie en plezier!

Het effect van training in de waterbaan wordt bereikt doordat het paard als het ware over het water heen wil stappen, het voorbeen daarom vanuit de schouder hoog optilt en daarbij de buikspieren aanspant. 

Deze aanspanning geeft tegelijkertijd ontspanning van de bovenlijn en kanteling van het bekken, waardoor het paard de achterhand beter onder de massa kan brengen. Ook de tegendruk van het water stimuleert het actieve gebruik van de achterhand. Heel belangrijk voor een atleet!

Voor veel ruiters is het niet gemakkelijk om hun paard dit aan te leren in de rijbaan. Want daarvoor moeten paard en ruiter technisch flink gevorderd zijn. Trainen in de polderwaterbaan maakt het ook voor minder gevorderde ruiters mogelijk om hun paard in een goede houding te gymnastiseren.

In de polderwaterbaan loopt een paard gecontroleerd los in een natuurlijke houding en in eigen tempo door het water. 

Voordelen

Toename van spierkracht

Beter gebruik van de rug

Effectiever schoudergebruik

Betere balans en coördinatie

Groter uithoudingsvermogen

Meer souplesse

Afkoeling

Plezier, afwisseling & watervrijheid!

Aanleg waterbaan

De polderwaterbaan is door ons zelf ontwikkeld en volledig innovatief, een voorbeeld was er dus nog niet.

De baan is tot stand gekomen in samenwerking met Houdijk den Boer bv Bergambacht, door wie de aanleg is uitgedacht en uitgevoerd.

Voor de veiligheid hebben we de bodem van de waterbaan verstevigd met speciale geveegde (stroef gemaakte) betonplaten. Dit biedt enerzijds bescherming tegen uitglijden en zorgt anderzijds voor een gelijkmatig horizontaal oppervlak, zonder kuilen of andere obstakels.

En omdat het oog ook wat wil heeft Robert van Herk onze polderwaterbaan voorzien van een prachtig mooie graffiti wand!

Perfect hulpmiddel bij revalidatie

De polderwaterbaan is niet alleen een leuke natuurlijke watertrainer: ook onbelaste training is mogelijk in de waterbaan. Dit maakt de baan perfect geschikt voor revalidatie bij bepaalde blessures. Want door de opwaartse kracht van het water kunnen ook paarden met bijvoorbeeld gewrichts- of peesproblemen blijven bewegen.

Het bewegen tegen de waterdruk in kost een paard weliswaar veel kracht, de belasting op gewrichten en pezen blijft minimaal. Hierdoor neemt de bespiering snel toe, ook bij blessures. En kunnen paarden zonder grote belasting toch sterker worden en beter in evenwicht komen.

Doordat het paard in de waterbaan zelf voortbeweegt en rechtuit in balans moet blijven, draagt watertraining in de waterbaan bij aan het vergroten van de rompstabiliteit.

Nieuwsbericht

Op 15 februari 2020 publiceerde het AD Groene Hart een leuk artikel over onze polderwaterbaan ‘Aquajoggen voor paarden’ geschreven door Pieter van der Laan. Lees hier het hele artikel.

Wil jij revalideren bij HorseFit- & Wellness?

Dat kan. Ondersteuning bij de revalidatie van blessures is één van onze zakelijke speerpunten. HorseFit- & Wellness begeleidt je graag bij een revalidatietraject, zeker als je dierenarts dat adviseert.

Bij revalidatie (en trouwens ook bij watervrij maken) wordt het paard dubbel aangelijnd door twee trainers in stap door de waterbaan geleid. Dat komt nauw, tempo en waterhoogte moeten goed op elkaar zijn afgestemd.

Soms kost het veel tijd om vertrouwen bij een paard op te bouwen, soms moeten we een paard juist afremmen. Soms moet de waterstand lager, om duwen te voorkomen of juist hoger, om een betere effectiviteit te bereiken. In alle gevallen moeten we het paard rustig leren kennen, om zo zijn eigen tempo te vinden.

Overleg voeren met de dierenarts, nadenken over het gecontroleerd bewegen en de beste manier vinden van behoud, herstel en opbouw van spierkracht van een paard is echt een gezamenlijke passie van ons.

Ook voor conditietraining hebben we trainingsprogramma’s op maat bij HorseFit- & Wellness. Hierbij kan onder de man door de polderwaterbaan gereden worden, in stap of in draf. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden!