De hele dag buiten, lopen en foerageren. Gewoon. Paard zijn.

Steppedieren zonder steppe

Oorspronkelijk een steppedier, gebouwd om lange afstanden af te leggen en voortdurend te zoeken naar voedsel. Tegenwoordig worden paarden vooral ingezet voor sport en recreatie. Geen probleem denken wij, zolang we ook aan de natuurlijke behoeften tegemoet blijven komen: genoeg vrije bewegingsruimte en urenlang bezig zijn met eten (foerageren).

Alle paarden zijn dolgelukkig in een groene grazige hollandse wei, ook die van ons. Aan beweging, voedsel en sociaal contact geen gebrek. Maar zelfs gras heeft nadelen. In het voorjaar te voedzaam, in de zomer te droog, in het najaar te nat en in de winter vraagt het onderhoud…

Klokje rond het hele jaar door op de wei staan is voor de meeste paarden dan ook niet reëel. Vandaar dat er paddocks bestaan. Toch naar buiten als de wei niet kan; bewegingsvrijheid, lekker rollen en dollen of samen krauwen.

Onze kernwaarden

Vrije bewegingsruimte

Afstanden afleggen zoals ooit op de steppe. In elk seizoen.

Contact met soortgenoten

Samen on track, eten, krauwen, spelen. Wanneer en hoe ze zelf willen.

Foerageren

Niet op één plek eten maar ook bewegen en op zoek gaan naar voedsel. De hele dag eten, want daar draait het om voor paarden. Wist je dat ze maar maximaal 2-4 uur achter elkaar niet eten?

 

 

 

 

 

Ruim 425 meter track

Rondtrekken, grote afstanden afleggen, wandelen, wegrennen… hoe geven we onze paarden in alle seizoenen die ruimte? Door in plaats van de paddock een paddocktrack te maken, dachten wij!

Rondom het weiland hebben we een zandpad aangelegd waarop de paarden de hele dag kunnen lopen. Zo ver, zo lang en zo hard als ze zelf willen, langs voedsel- en waterpunten op verschillende plekken. Oneindig foerageren ‘on track’ dus.

En dat loont. Want de paarden die op de paddocktrack staan, bewegen gedurende de dag veel meer en houden zo een gezonde basisconditie.

Waterpoel & Klimheuvel

Zodra het hollandse klimaat het toelaat, kunnen onze paarden vanaf de paddocktrack de wei op. Beweging en voeding zijn dik voor mekaar zo.

Maar paarden zijn ook heel nieuwsgierige dieren… en wat is er leuker dan zelf op onderzoek uit te gaan? Daarom hebben we een waterpoel aangelegd. Daarin kunnen ze naar hartelust plonzen, spetteren en drenken; precies waar ze zelf zin in hebben.

En iets verderop een klimheuvel, om te spelen, klauteren, op en weer af te springen. Of om gewoon lekker hoger dan alle anderen bovenop te gaan staan.

De paddocktrack met waterpoel en klimheuvel hebben we aangelegd met hulp van Houdijk den Boer BV Bergambacht