Even voorstellen: de bewoners van de LekWeide Stal!

Paarden zijn kuddedieren

Het leven in een kudde is veilig, je kunt de taken verdelen en samen ben je sterker. Voor een vluchtdier geeft dat de meeste overlevingskansen. Van oorsprong leven paarden daarom in kuddes. En ook al leven paarden in onze maatschappij al lang niet meer in het wild, hun natuurlijke behoefte aan sociaal contact met soortgenoten is gebleven. Daar willen we dus aan tegemoet komen, op een manier die past in de gedomesticeerde wereld.

Alle paarden in één kudde, dat klinkt tof en dat is het ook. Geweldig zelfs! Als je genoeg ruimte hebt tenminste. En als het bij je paard past. Want hoe ga je om met een 20-jarige hengst die nooit eerder contact met soortgenoten had? Of met een bejaarde pony die zich niet kan verdedigen? Zieke paarden? Een paard dat op voorschrift van de dierenarts een bewegingsbeperking nodig heeft? Hoe je het ook wendt of keert, over kuddevorming moet je nadenken.

Alle dieren klakkeloos bij elkaar zetten is niet okay; weloverwogen tegemoet komen aan de behoefte van sociaal contact met soortgenoten daarentegen, is cruciaal.

Tatanka

Geboren 13 juni 2000

Okipa (Samber x Zeddam) x Vico x Octaaf

De koning van onze stal werd geboren in de armen van Annemieke zelf. En wat een verrassing was zijn kleurvoering: de kersverse stoere hengst was platenbont bruin! Samen behaalde dit kleurrijke stel het allerhoogste niveau van de dressuur, de Grand Prix.

Naast zijn dressuurcarrière is de AES goedgekeurde Tatanka ook beschikbaar als dekhengst. Op de LekWeide Stal staan een aantal van zijn nakomelingen, stuk voor stuk prettige paarden om mee te werken. Qua karakter maar zeker ook qua beweging.

Allemaal bezitten ze drie goede basisgangen en het exterieur is om van te watertanden. Een sprekend hoofd, een fraaie opwaartse ruim ontwikkelde hals, een sterke rug en een krachtige achterhand. En in allemaal herken je het karakter van hun vader: nieuwsgierig, werkwillig en superlief!

Nog steeds verdient Tatanka zijn strepen: op zijn 20e jaar bruist hij nog als leerpaard van Madelief, de 18-jarige dochter van Lonneke, die hem momenteel uitbrengt in het Z1 dressuur. We hopen dat zij een mooie carrière op een eervolle manier zullen afsluiten. 

Heb je interesse in het fokken van een veulen van Tatanka, dat kan!

In het dekseizoen is vers sperma beschikbaar voor KI, als de sport het toelaat. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Zanou

Geboren 21 april 2004

Don Ruto x Negro

Deze prachtige zwarte merrie is in 2011 teruggekomen bij Annemieke, na eerder door haar zadelmak te zijn gemaakt. Met Annemieke heeft ze dressuurniveau Z2 en het bijbehorende sportpredicaat behaald. Twee mooie veulens kreeg ze al van Tatanka, de bonte LaToya en zwarte Macchiato. Hoezeer de nakomelingen van Zanou en Tatanka ook van kleur verschillen, qua karakter en talent zijn ze amper van elkaar te onderscheiden.

Ondanks een gezonde en zorgvuldig gemonitorde dracht beviel Zanou in 2020 onverwacht van een tweeling, Painted Twice en Pippa. Voldragen maar levenloos. Enkele uren na de geboorte vonden wij, met hulp van heel Nederland op Facebook, een adoptieveulen voor haar: Prins van Oranje van de familie Angenent. Zielsgelukkig is Zanou met haar kleine prins!

Zanou wordt voorlopig alleen recreatief gereden door Lonneke, zij beleeft veel plezier aan deze temperamentvolle en gevoelige merrie. Na de zomer mag Zanou weer de ring in. Maar dit keer met Lonneke!

Gentleman

Geboren 14 april 2011

Tatanka x Kaiserstern x Formateur

Onze 9-jarige vosruin en volle zoon van Tatanka. Al lijkt hij qua uiterlijk sprekend op zijn oma Dowien, de moeder van Tatanka met wie Annemieke de NHB opleiding in Deurne heeft gevolgd.

Heerlijk vindt Gentleman het, samen met de andere paarden ravotten op de track, klimmen op de heuvel en spetteren in het water, dat doet hem zoveel goed. Tussen het spelen door leidt Annemieke hem op, als opvolger van zijn vader.

Talentvol is hij absoluut, nu mag hij het samen met haar nog waar gaan maken in de wedstrijdring.

 

Macchiato

Geboren 9 juli 2017

Tatanka x Don Ruto x Negro

De zwarte parel van onze stal, geboren in 2017. Met haar schofthoogte van 1,73 meter en een indrukwekkende kap is ze op 3-jarige leeftijd al een imponerende jongedame. Het allerbeste van haar vader Tatanka en moeder Zanou verenigd! Hoe bijzonder dat Annemieke en Lonneke allebei bij haar geboorte aanwezig waren.

Macchiato is heel nieuwsgierig en sociaal, maar nog wel wat onbesuisd. Dit jaar is zij aan de beurt om zadelmak gemaakt te worden. Ze heeft er zin in en wij ook; hopelijk gaat ze aan onze (hoge) verwachtingen voldoen!

Fido

Geboren 29 maart 2010

Tatanka x Kaiserstern x Formateur

Deze knappe bonte is de eerste nakomeling uit de combinatie Tatanka/Hoera. Het mannetje groeide uit tot een stoere vent met veel body en karakter. Fido is eigendom van onze vriendin Irma

Irma heeft Fido zelf opgeleid en door zijn fijne instelling en rijdbaarheid werd hij op zijn zesde jaar Z geklasseerd. En Fido heeft talent voor verzameling, dus er zit nog wel meer in het verschiet. Dat gaan Irma en Fido samen ontdekken, met de beste begeleiding en expertise van Annemieke.

Hij is wel het baasje van de club en houdt ontzettend van “zijn” vrouwen, loop hem daarbij vooral niet in de weg… Vaak is hij te vinden met zijn broer en beste maat Gentleman, lekker krauwen en klieren.

Irma hoopt nog lange tijd van deze man te kunnen genieten, want fratsen of niet, hij is haar beste vriend!

Don Perignon

Geboren 30 mei 2015

DeLorean x Rubinstein

Don Perignon is de naam van deze kanjer, een paard met een lief karakter. Gefokt door Georg Strübig onder het Hannoveraner Verband, Aypril is sinds oktober 2018 de gelukkige eigenaresse. Hij is erg sociaal en leergierig en houdt van spelen met zijn vrienden in de wei en op de paddocktrack. Soms is Don ook wel een beetje stout maar dat mag op zijn leeftijd.

Aypril en Don Perignon rijden samen dressuur en waren in de zomer van 2019 al direct te bewonderen op het NK in Ermelo. Zij willen samen nog veel leren en bereiken, maar vooral veel plezier te blijven houden in het rijden. Afwisseling in de training vindt Aypril erg belangrijk. Daarom maken zij en Don regelmatig een bosrit of wandelen ze over de track om te relaxen. Galopperen over de galoppeerbaan vinden ze ook erg leuk.

Don en zijn amazone hopen samen in de toekomst nog vele mooie ritten en wedstrijden te kunnen rijden!

Lady Sue

Geboren 6 mei 2006

Samarant x Argentinus x Sion

Sue is een mooie donkerbruine dame, die bij haar duitse fokker vier knappe veulentjes heeft gekregen. Sinds afgelopen oktober is ze bij ons en is ze vriendinnen aan het worden met Yanou. Ook is ze, sinds Bonnie ons is ontvallen, dikke maatjes met Zanou.

Sue ligt goed in de groep, ze is  een echte allemansvriend(in) en een stabiele factor in de kudde. Van de gebroeders Fido en Gentleman krijgt ze enorme vlinders in haar buik, ze laat de meest aparte hinnikjes horen als die twee voorbij lopen, zelfs haar benen dansen er bij!

Samen met Yanou wacht haar een zonnige toekomst, plannen hebben ze genoeg. Samen een eenheid worden, dat is het eerste plan!

IN MEMORIAM

Beertje

Geboren 8 maart 1996  –  † 16 januari 2021

Landmanslust Blackie x Varpullan Brutus x Revel Janus

De stamboeknaam van deze stoere Welsh pony was Landmanslust Claret, maar we noemden hem Beertje, dat was een stuk makkelijker. En paste veel beter bij hem. Want een lievere kinderpony kon je je niet wensen!

Beertje kwam in 2008 bij Lonneke, als allereerste pony van Madelief. Hij leerde haar de beginselen van het paardrijden maar vooral hoe mooi het is om vertrouwen te hebben in een paard. Ze waren echte maatjes!

Toen Madelief te groot voor hem was, werd Beertje de pony van Yanou. Toen ook Yanou te groot werd voor Beertje, mocht hij op 23-jarige leeftijd van zijn pensioen gaan genieten. Zijn gezondheid werd helaas al snel erg wankel, maar zolang hij op het gras kon, was hij gelukkig.

Anderhalf jaar lang kon je hem zo tegenkomen, heerlijk vrij rond scharrelend over ons erf, op zoek naar de lekkerste grassprietjes. Gelukkig konden wij hem, toen zijn lichaam het opgaf, zijn welverdiende rust geven. Beertje was er altijd voor ons, we zijn dankbaar dat hij tot zijn einde bij ons op de LekWeide Stal kon blijven.

Lieve trouwe vriend, bedankt voor wat je ons allen hebt gebracht! 

IN MEMORIAM

Painted Twice & Pippa

Geboren 14 april 2020  –   † 14 april 2020

Tatanka x Don Ruto x Negro

Na een voorspoedige en zeer gewenste dracht zette in de nacht na Pasen eindelijk de derde bevalling van Zanou door. Bij de eerste perswee zagen we al dat er iets niet klopte. Totaal onverwacht bleken zich in plaats van één veulen, twéé veulens in het geboortekanaal te bevinden! Ondanks het snelle en adequate ingrijpen van Annemieke en Meike kwam de tweeling om 02.00 uur voldragen maar levenloos ter wereld.

Het verdriet van Zanou om haar veulens was hartverscheurend en met geen pen te beschrijven. Dit te moeten aanzien… het is een beeld dat ons nooit meer zal verlaten. Ook het verlies van onze twee mooie kleintjes, die deze zomer zorgeloos in de wei hadden moeten dartelen met hun trotse mama, doet pijn. Ze waren volmaakt, maar hadden geen kans.

Painted Twice, een prachtige kleine platenbonte hengst, het evenbeeld van zijn vader Tatanka. En zijn tweelingzusje Pippa, een knappe langbenige vosmerrie, die meteen de herinnering aan oma Dowien deed leven.

Helaas, het mocht niet zo zijn. Wij noemen ze bij hun naam, om te blijven gedenken. Painted Twice en Pippa!

IN MEMORIAM

La Bonita

Geboren 26 maart 1993  –  † 12 december 2019

Loredo x Calypso II x Gotthard

Op 12 december 2019 nam de LekWeide Stal met pijn in het hart afscheid van La Bonita. Onze Bonnie, het liefste paard van stal. Op 16-jarige leeftijd kwam dit internationale springtalent uit Maleisië na een forse blessure onder de hoede van Annemieke om te revalideren. Door haar liefdevolle en deskundige verzorging heeft Bonnie ruim 10 jaar van haar pensioen mogen genieten. De laatste jaren werd Annemieke daarin trouw bijgestaan door Marieke, die altijd tijd maakte voor Bonnie en precies wist wat zij nodig had. Snoepjes hoorden daar zeker bij!

De vriendelijkheid waarmee Bonnie haar rol als oudste merrie in onze kudde vervulde, is legendarisch en zullen wij nooit vergeten. Net zoals de indrukwekkende vriendschap tussen haar en Zanou, twee merries die tot op het laatst onafscheidelijk met elkaar verbonden waren. Als Bonnie een veulen zag, was zij op slag verliefd en kwam haar moederinstinct in alle hevigheid boven.

De beslissing om Bonnie in te laten slapen en verdere pijn te besparen was moeilijk, ook omdat ze de geboorte van het laatste veulen van haar geliefde Zanou daardoor helaas niet meer mocht meemaken….

Lieve onvergetelijke Bonnie, jouw laatste hindernis is genomen. Wat zullen wij je missen, maar wat was het fijn dat je zo lang bij ons was en wat heb je ons veel geleerd! Rust zacht, je hebt het verdiend.